Багато людей ігнорують правила безпечного харчування і приготування їжі, чим наражають не тільки себе на небезпеку, а й своїх близьких чи друзів.
За пів року в Україні зареєстровано 50 випадків ботулізму. Їх «винуватцями» були не тільки в’ялена непатрана, копчена, солена риба, а й домашні консерви.
Щоб захистити себе і свою родину, пам’ятайте:
— роздуті банки;
— банки зі здутими кришками;
— банки, з яких щось витікає;
— нещільно закриті банки;
— банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
— ретельно мийте руки перед і під час процедури консервування;
— використовуйте чисті та стерилізовані банки без пошкоджень;
— кожного разу перед використанням мийте банки у гарячій воді з мийним засобом, ретельно протирайте їх;
— використовуйте чисті та стерилізовані кришки без пошкоджень;
— обирайте свіжі, непошкоджені продукти без ознак гниття, ретельно промийте їх у безпечній воді.
Пам’ятайте!
Єдиний безпечний спосіб обробки малокислотних харчових продуктів – це консервування в автоклаві. Автоклав – спеціальна важка кастрюля, яка щільно закривається кришкою, має клапан та датчик тиску. Час приготування їжі може залежати від типу продукта, розміру банки та навіть висоти над рівнем моря. Необхідно виконувати інструкцію до автоклаву і хоча б раз на рік перевіряти точність датчика тиску.
Будьте уважними та бережіть себе!
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та сайт МОЗ України.
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний