Влітку зростає ризик гострих кишкових інфекцій (ГКІ), зокрема, сальмонельозу. Це пов’язано з активацією в цей період механізму передачі бактерій.
Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, що викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції — тварини, хворі на сальмонельоз люди, або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості людини та інших факторів. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. Хвороба може мати легку форму. Проте, в деяких випадках, пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.
Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.
Загалом, гострі кишкові інфекції є одними з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, ГКІ спричиняють бактерії, або віруси, котрі потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
За повідомленням Київського міського центру контролю та профілактики хвороб 17 червня 2022 року у Дарницькому районі Києва зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. За даними на 18.06, за медичною допомогою звернулося вісімнадцять людей (п’ятнадцять дорослих і троє дітей) – мешканців столиці та Київської області. Сімнадцятьох з них госпіталізовано з попередніми діагнозами «гостра кишкова інфекція» та «гострий гастроентероколіт». В однієї людини лабораторно виділена Salmonella enteritidis.
Постраждалі пов’язують своє захворювання із вживанням шаурми, придбаної в павільйоні, розташованому у Дарницькому районі.
На Волині захворюваність на сальмонельоз має спорадичний характер. Зазвичай, вона пов’язана з порушенням правил приготування і зберігання їжі в побутових умовах.
За 2021 рік в області зафіксовано 17 випадків сальмонельозу, за 5 місяців 2022-го – 18 випадків.
Найчастіше збудники містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.
Не нехтуйте правилами особистої гігієни, стежте за якістю їжі та напоїв, які вживаєте, особливо в літній період, коли температура повітря підвищується, що загрожує безпеці зберігання харчових продуктів.
У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ: https://www.phc.org.ua/news/u-kievi-zareestrovano-spalakh-gostroi-kishkovoi-infekcii
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та МОЗ України.
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний