За даними Центру громадського здоров’я у вересні поточного року в Україні зареєстровано 24 отруєння дикорослими грибами. Постраждало 13 дорослих та 11 дітей, з них 2 дитини померло.
Найчастіше причиною отруєння стає вживання страв та консервації з підосичниками, опеньками, сироїжками, маслюками, дикорослими печерицями, гливами та невідомими дикорослими грибами.
Протягом вересня 2022 року отруєння дикорослими грибами були зареєстровані у Київський, Херсонській, Вінницькій, Запорізькій, Полтавській, Івано-Франківській, Черкаській, Львівській, Одеській, Закарпатській та Кіровоградській областях.
На Волині випадків отруєння у поточному році не виявлено.
Нагадуємо! Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Джерело ЦГЗ МОЗ України: https://phc.org.ua/news/u-veresni-v-ukraini-vid-otruennya-gribami-postrazhdalo-11-ditey
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та МОЗ України.
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний