Харчове отруєння може бути спричинене вживанням їжі, яка містить хвороботворні бактерії та їхні токсини. Вони можуть потрапити у їжу в будь-який момент переробки чи виробництва харчової продукції та навіть вдома, якщо їжа неправильно готується або зберігається. Водночас заражена їжа може виглядати, пахнути та смакувати як нормальна.
Старші люди та люди з хронічними хворобами (діабетом, захворюванням печінки, ВІЛ/СНІД, онкологічні захворювання та пов’язані з ними прийом лікарських засобів, які пригнічують імунну систему та променеве лікування) перебувають у групі ризику внаслідок ослаблення імунної відповіді. Саме тому варто нагадати їм основні правила зберігання приготованої їжі
Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник — зачекайте, поки з неї перестане підніматися пара. Щоб охолодити їжу швидше, можна поділити її на маленькі порції.
Температура холодильника повинна бути +4° C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15° C.
Переконайтесь, що ваші контейнери для зберігання продуктів чисті та в належному стані, і використовуйте їх лише для зберігання продуктів. Накрийте їх щільно прилягаючими кришками, фольгою або поліетиленовою плівкою. Перекладіть вміст відкритих банок у відповідні контейнери.
Перевіряйте термін придатності продуктів. Пам’ятайте, що позначка «найкраще використати до» вказує на найкращий стан, але не є датою безпеки.
Тримайте сирі продукти (м’ясо, птицю, рибу та молюсків) окремо від готових до вживання продуктів харчування.
Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику або в холодній воді чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх на прилавках чи поличках тощо. Бактерії швидко розмножуються в їжі за кімнатної температури.
Якщо ви не впевнені, щодо безпеки приготування зберігання їжі — викиньте її та не куштуйте.
Не варто забувати про особисту гігієну: мийте руки протягом 20-40 секунд до, після та під час приготування їжі. Також утримуйте в чистоті стільниці та дошки для нарізання продуктів харчування
За матеріалами ЦГЗ України: https://www.facebook.com/phc.org.ua/posts/3355942231197148
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний