Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України, у тому числі і Волині. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак, гриби можуть нести і небезпеку для здоров’я та життя людей.
Впродовж останніх трьох років в області від отруєнь грибами потерпіло 38 осіб, з них 10 дітей. В 2017 році троє людей померло, серед них 1 дитина. В 2019 році захворіло 2 особи (жителі м.Нововолинська та смт.Ратне) , у 2018 – 7 (мешканці м.Нововолинська, м.Любомль, Камінь- Каширського та Горохівського районів). Найчастіше отруєння пов’язують із вживанням сироїжок, дикорослих печериць, груздів тощо.
В липні місяці поточного року в області зареєстровано одну підозру на отруєння грибами в Ковельському районі та один випадок отруєння в Ратнівському районі. Потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок. Хвороба протікала у важкій формі, після проведеного лікування потерпілий виписаний додому у задовільному стані.
Нагадуємо правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково -кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний