ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» наголошує про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) в літній сезон.
Епідемічна ситуація з інфекційної захворюваності в області розцінюється як нестійка, і є сприятливі умови для поширення окремих інфекційних хвороб. Сьогодні нас турбує ризик поширення гострих кишкових інфекцій. Літньо — осінній сезон характеризується найвищим рівнем захворюваності цими інфекціями.
Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції. Передаються вони через забруднені мікроорганізмами харчові продукти, воду та контактно — побутовим шляхом. Найбільш вразливими є діти, об’єкти найбільшого ризику – дитячі колективи та заклади громадського харчування.
Хоча захворюваність на сьогодні спорадична, проте, за даними оперативного аналізу, реєструється значний ріст кількості хворих на гастроентероколіти встановленої етіології (майже в 9 разів – 204 випадки проти 23 попереднього року), зокрема, на ротавірусний ентерит (133 випадки проти 3). Ріст інфекційних гастроентероколітів невстановленої етіології становить 3,5 рази (226 випадків проти 65).
За 5 місяців 2022-го вже зареєстровано 18 випадків сальмонельозу, в той час як за весь 2021-й – 17. Окрім того, зафіксований випадок випадок вірусного гепатиту А.
Існує ризик виникнення спалахів ГКІ. Лише протягом останніх трьох років в області зареєстровано 22 спалахи, з них 13 виникли в закладах громадського харчування, 7 – у дитячих закладах, 2 – в побуті.
Крім того, є додаткові ризики виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в зв’язку з організацією харчування великої кількості внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану та інтенсивних міграційних процесів.
Захворювання кишковою групою інфекцій, в основному, реєструються серед дітей. З етіологічних чинників – половина захворювань викликані ротавірусною інфекцією, також реєструються випадки сальмонельозу, гастоентероколітів.
Фактори передачі інфекцій — харчові продукти (кулінарні вироби, молочні продукти з ринку, продукти птахівництва) та контактно – побутовий шлях.
Обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України та його відокремленими структурними підрозділами проводяться моніторингові лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища життєдіяльності людини (якості питної води, харчових продуктів та продовольчої сировини, води відкритих водойм та ґрунту в місцях масового відпочинку людей, тощо). При виявленні невідповідностей інформують керівників закладів та контролюючі служби для вжиття відповідних заходів.
Проведення епіднагляду (спостереження) за циркуляцією збудників кишкових інфекцій в області продовжується.
Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в літній період йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося 29 червня.
Як запобігти харчовим отруєнням та гострим кишковим інфекціям у побуті влітку?
Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 1 до 7 діб. Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу.
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та МОЗ України.
43010, Волинська область,
м. Луцьк, пр. Волі, 55
тел. (0332) 75-77-80
факс. (0332) 75-75-66
e-mail: volindses@ukr.net
e-mail: gydsesvolin@ukr.net
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний