Фахівцями ДУ «Волинський обласний  центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» проведено розслідування 2 випадків отруєнь дикорослими грибами. Згідно термінових повідомлень лікувальних закладів у стаціонарні відділення потрапили 2 хворих з м. Ковель та 5 хворих однієї сімʼї селища Іваничі — з діагнозом при зверненні «Отруєння грибами».

Збирали гриби в лісі с. Зелена Ковельського р-ну та с. Милятин Володимир-Волинського району.

Мешканці м. Ковель вживали в їжу смажені «сироїжки», котрі попередній термічній обробці не піддавались. Мешканці селища Іваничі споживали рядівки (відварені і смажені).  

Через декілька годин зʼявилися клінічні симптоми – загальна слабкість, нудота, блювота, головний біль, біль в животі. Каретами швидкої медичної допомоги хворі госпіталізовані в лікувальні заклади, де вони знаходяться в стані середньої важкості.

Шановні волиняни та гості нашого краю! В черговий раз звертаємо увагу на вибір між вашим здоровʼям, іноді, життям та споживанням дикорослих грибів!

Будьте вдумливі та обережні, коли кладете до кошика чергового гриба!

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ» та сайт МОЗ України.