За даними моніторингу інфекційної захворюваності в області спостерігається зростання захворюваності COVID-19. За індикаторними рівнями епідемічної небезпеки Волинська область станом на сьогодні знаходиться в «помаранчевій»  зоні.

Відповідно до постанови  Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 104  «помаранчевий»  рівень епідемічної небезпеки є попереджувальним рівнем, який свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні, що може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів. При «помаранчевому» рівні епіднебезпеки  забороняється:

— робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;

—  розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).

Протиепідемічні заходи у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 № 57, якою передбачено наступне:

У закладі громадського харчування:

— здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2 0С або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу;

— біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами  не менше як 1,5 метра;

— забороняється самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу;

— забороняється функціонування дитячих кімнат;

— дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;

— меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом.  Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;

— видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини; дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу;

— у закладах, що здійснюють обслуговування на виніс, прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері).

— на вході до закладу та поруч з місцем видачі замовлень при роботі закладу на виніс організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками;

— доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо);

— забороняється очікування черги в приміщенні закладу.

— видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі /упаковці.

— прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;

— забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

    Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови проведення термометрії при використанні засобів індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот.

    У  разі виявлення працівника з підвищеною температурою тіла або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з наданням рекомендацій звернутись за медичною допомогою.

Особи, хворі COVID-19 та особи, щодо яких встановлено в процесі епідеміологічного розслідування підозру, підлягають самоізоляції або госпіталізації в порядку, визначеному галузевими стандартами в сфері охорони здоров’я, а також відсторонюються від роботи на час самоізоляції або хвороби.

Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

 Працівники закладів громадського харчування, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички.

 Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.

 Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

— постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників;

— інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;

— вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук;

— централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією та дезінфекцією контейнерів;

— тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику.

Працівники повинні:

— регулярно мити руки з милом, обробляти спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

— утримуватися від дотиків до обличчя руками;

— не контактувати з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань;

— самоізолюватися у разі виникнення ознак хвороби.

Відвідувачі повинні:

— обробляти руки антисептичним засобом,

— дотримуватися соціальної дистанції в 1,5-2 м;

— використовувати засоби індивідуального захисту.

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу. Проте від сумлінного ставлення кожного та неухильного виконання карантинних вимог залежить недопущення поширення COVID-19. Тож нехай кожен дбає про власну безпеку! Бережіть себе та будьте здорові!