ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» наголошує про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій в літній  сезон.

 В нозологічній структурі  інфекційної захворюваності області лідирують гострі кишкові інфекції, що передаються фекально — оральним шляхом, котрі за 4 місяці 2022 року  складають до 66%  від загальної інфекційної захворюваності (без грипу та ГРВІ), а саме  324 випадки  з 486. Найбільш  вразливими  щодо кишкових інфекцій є діти, на котрих  припадає 85% випадків.  Щорічно реєструються спалахи. Епідемічна ситуація  щодо цих інфекцій розцінюється  як  неблагополучна.

Ріст діарейних захворювань спостерігається на  всіх адміністративних територіях області, найбільше у Луцькій, Маневицькій,  Ківерцівській  територіальних громадах. В м. Луцьку – ріст в 4 рази. В етіологічній структурі кишкових захворювань цьогоріч на першому плані ротавіруси,  умовно патогенні бактерії. Наявна тенденція щодо росту  захворювань на  вірусний гепатит А. Всього зареєстровано 12 випадків хвороби. Прогнозований черговий епідемічний підйом захворюваності  на  1921-1922 роки не  виражений (ймовірний вплив заходів  по  боротьбі з пандемією COVID-19).

Ротавірусна інфекція (ротавірусний ентерит) — хвороба, що є найчастішою причиною тяжкої діареї, нерідко смертельної, особливо у немовлят і маленьких дітей. Майже кожна дитина у світі до 5-річного віку заражається ротавірусом принаймні один раз. Джерелом ротавірусів є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом під час їжі,  під час контакту з предметами побуту. Хворобу реєструють протягом усього року. Особливістю її, як вірусного гастроентериту, є наростання у зимово-весняний період. Блювота й діарея можуть тривати від 3 до 8 днів. Особливо небезпечними для немовлят і маленьких дітей можуть бути додаткові симптоми (втрата апетиту, зневоднення).

В даний час  росту сальмонельозу,  дизентерії не спостерігається. Проте  загроза виникнення цих інфекцій  зростає з  настанням потепління та  літньо-осіннього періоду. В цей час  зростає ризик епідемічних ускладнень у вигляді спалахів, викликаних кишковими патогенними  мікроорганізмами.   Ентерити, коліти, харчові токсикоінфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне  недотримання  правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових  страв,  вживання неякісних харчових продуктів.  

За результатами епідеміологічних розслідувань, зі слів хворих, у 92 % випадків встановлено ймовірні фактори передачі інфекції. При цьому 62 % випадків пов’язані із вживанням харчових продуктів, 24 % — з контактно-побутовим шляхом, решта – інші  шляхи передачі збудника. Найбільша частка випадків, пов’язаних із вживанням  харчових продуктів, припадає на молочну  продукцію — 23%, ковбасні вироби та яйця – 15%, м’ясну продукцію – 14%, продукцію з ринків -11%.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A, природу гострої кишкової інфекції та надати рекомендації щодо режиму та лікування.

 Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни; ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • дотримуватися правил гігієни при приготуванні їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не братиу дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • не використовуватидля пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачанн, або питну бутильовану, або охолоджену кип’ячену воду. При неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

         Від інфекцій рятує вакцинація. На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років).  Вакцинація є ефективним  методом профілактики ротавірусної інфекції. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. ВООЗ рекомендує вводити першу дозу ротавірусної вакцини якомога швидше після 6-тижневого віку. В Україні щеплення проти вірусного гепатиту А,  ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.         

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України»  та МОЗ України.