За 7 місяців 2022-го в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждало 19 людей, зокрема, дитина. Летальних випадків не було. Отруєння зафіксовані у Вінницькій, Чернігівській, Чернівецькій, Рівненській та Сумській областях.

Випадки отруєнь дикорослими грибами реєструють в Україні попри заборону відвідування лісів, адже бойові дії охопили близько 600 тисяч гектарів лісових земель. Зокрема, сувора заборона стосується Сумської, Чернігівської, Рівненської областей, де такі випадки зафіксовані.

Гриби – це дарунок лісу, але також це небезпечна їжа, що може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Із 2 тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються, щонайбільше, 500. Щорічний аналіз отруєнь грибами свідчить, що їх пік припадає з липня по жовтень місяць.

Отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з’їсти.

Що  спричиняє отруєння?

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основні ознаки отруєння грибами:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів — негайно викликайте медичну допомогу!

Правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно з належним контролем;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, кортрі годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗ: https://www.phc.org.ua/news/popri-zaboronu-vidviduvati-lisi-v-ukraini-reestruyutsya-vipadki-otruen-dikoroslimi-gribami

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ» та МОЗ України.