Основна доза внутрішнього радіаційного опромінення населення формується за рахунок споживання харчових продуктів з високим вмістом радіонуклідів. Тому моніторингові дослідження радіоактивного забруднення харчової сировини та продуктів харчування, в т.ч. дикорослих продуктів лісу мають важливе значення в системі радіаційної безпеки населення та сприяють обмеженню надходження радіоактивно-забруднених продуктів харчування в споживчий продуктовий набір. Це є реальним шляхом запобігання внутрішнього опромінення населення понад встановлених нормативів.
При проведенні спектрометричних досліджень по вмісту радіонуклідів цезію-137 в грибах свіжих відмічається значний відсоток перевищень гігієнічних нормативів. Так тільки за жовтень виявлено 26 проб грибів з перевищенням вмісту цезію-137 — не тільки з «радіаційно-забрудненого» Маневицького району, а й «чистого» Старовижівського.
Тому, ще раз рекомендуємо мешканцям області проводити дослідження по визначенню вмісту радіонуклідів в лісовій продукції в лабораторіях ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його територіальних відділів і отримати поради лікарів щодо її правильної технологічної обробки.
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».