В програмі одного з Волинських телеканалів щодо актуальності радіаційного контролю на територіях області, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС прозвучала інформації, що харчова продукція та сировина, крім лісових ягід та грибів є «чистою» та не перевищує допустимих рівнів по вмісту радіонуклідів.
Однак, при аналізі результатів вибіркових досліджень по вмісту радіонуклідів в харчовій продукції та сировині, проведених лабораторіями радіологічного контролю відмічаються випадки перевищення допустимих рівнів по вмісту радіонуклідів не лише в дико рослинній сировині, а й в молоці, м’ясі та сільськогосподарській продукції з господарств приватного сектора.
Споживання радіоактивно-забрудненої сировини призводить до значного збільшення рівнів накопичення радіонуклідів в організмі населення. Так, за даними центру радіаційного захисту населення обласної клінічної лікарні в 2017 році виявлено перевищення контрольних рівнів вмісту радіонуклідів в організмі як дитячого так і дорослого населення, що проживає на радіоактивно-забруднених територіях.
Тому, здійснення постійного моніторингу харчової продукції та сировини по вмісту радіонуклідів та надання рекомендацій населенню щодо правильної технологічної обробки є одним із методів попередження надходження радіонуклідів в організм людини.
Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».