Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України, у тому числі і Волині. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак, гриби можуть нести і небезпеку для здоров’я та життя людей.

         Впродовж  останніх трьох років  в області  від отруєнь грибами  потерпіло  38 осіб, з них  10 дітей.  В 2017 році  троє людей померло, серед них  1 дитина.  В 2019 році захворіло 2 особи (жителі м.Нововолинська та смт.Ратне) ,  у 2018 – 7 (мешканці м.Нововолинська, м.Любомль,  Камінь- Каширського та Горохівського районів).  Найчастіше  отруєння пов’язують із вживанням сироїжок, дикорослих печериць, груздів тощо.  

          В липні місяці поточного року в області зареєстровано одну підозру на отруєння грибами в Ковельському районі та один випадок отруєння в Ратнівському районі.  Потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок. Хвороба протікала у важкій формі, після проведеного лікування    потерпілий виписаний додому у задовільному стані.

Нагадуємо  правила збирання та споживання грибів.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково -кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
    • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
    • Не куштуйте сирі гриби.
    • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
    • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
    • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
    Симптоми отруєння грибами
    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

    • нудота;
    • блювота;
    • різкий біль у животі;
    • діарея;
    • запаморочення;
    • підвищення температури тіла;
    • зниження пульсу;
    • задуха;
    • судоми;
    • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
    • марення, поява галюцинацій.
    За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
    Перша допомога у разі отруєння грибами
    • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

    • промийте шлунок простою водою;
    • дотримуйтеся постільного режиму;
    • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
    • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!