В  м. Ковелі  після  родинного святкування в одному із закладів громадського харчування виник спалах  гострої кишкової інфекції. За медичною допомогою станом на 11.06.2019 року  вже звернулось  13 осіб, з них 2 дітей,  з симптомами харчового отруєння. За результатами медичного огляду хворим встановлено діагноз «Гострий гастроентероколіт? Стан хворих середньої важкості.

Для з’ясування причин та обставин виникнення захворювань закладом громадського здоров’я Ковельським районним лабораторним відділенням Державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» невідкладно розпочато комплекс протиепідемічних заходів та епідеміологічне розслідування.. Під час епідеміологічного розслідування для проведення бактеріологічних, вірусологічних, фізико-хімічних лабораторних досліджень відібрано проби харчових продуктів, питної води, змиви з обладнання, посуду, інвентарю на харчоблоці харчової потужності, обстежено персонал та контаткних осіб.  Лабораторні дослідження біоматеріалу від хворих та декретованих осіб, а також зразків навколишнього середовища  тривають.

Для  вжиття заходів  та остаточного визначення причини та  обставин отруєння людей   залучено Держпродспоживслужбу м. Ковеля.  Очікуємо результатів державного   нагляду дотримання  санітарного законодавства та законодавства в сфері безпечності харчової продукції.

Епідеміологічне  розслідування триває

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тенденція  до збільшення кількості спалахів  кишкових інфекцій надалі утримується.  Лише протягм останніх трьох років  зареєстровано 16 спалахів, з них  8 виникли   в закладах громадського харчування,   5 – в  дитячих закладах, 3 – в побуті.

Літньо — осінній сезон  характеризується  найвищим рівнем захворюваності гострими кишковими інфекціями.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекці   Передаються вони через забруднені  мікроорганізмами харчові продукти, воду та контактно — побутовим шляхом. Найбільш вразливими  є діти,  об’єкти найбільшого ризику –  дитячі    колективи  та   заклади громадського харчування.

 

Як запобігти харчовим отруєнням та гострим кишковим інфекціям 

                                                     влітку?
• мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням та після відвідування туалету;
• ретельно мийте овочі та фрукти або обдавайте їх окропом перед вживанням;
• зберігайте продукти в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції;
• дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів, не складайте разом сирі та термічно оброблені продукти;
• вживайте продукти після достатньої термічної обробки, в жодному разі не вживайте продукти сумнівної якості;
• купайтеся лише у спеціально відведених водоймах.
• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
• не допускайте споживання продуктів та напоїв з вичерпаним терміном зберігання;
• не вживайте харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
• не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
• не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
• при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
• при купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
• при купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
• не беріть у подорож продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
• на відпочинку без організованого харчування не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.
Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
• при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
• під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
• для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 2 до 7 діб.
Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.